Gıdalarda Taklit Tağşiş Yapan Firmalar



sucukta domuz eti


            Dönem dönem Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı Gıdalarda taklit ve tağşiş yapan firmaları açıklıyor. Peki bu konuda gerçekten yeterince bilinçli miyiz ? İlk olarak gıdada taklit ve tağşiş ne demek ? En basit tabiriyle mevzuata aykırı ürün üretmek ve ürettiği besinin bileşim ve nitelikleri itibariyle özgün yapısında olmayan özellikleri varmış gibi göstermek.Kısacası sırf dana etinden yapıldığı beyan edilen ürünün içerisine tavuk eti konulması taklit ve tağşiş edilmiş gıdaya en basit örnek.

      Listeyi incelemek isteyenler için son açıklanan firma listesi linkini ekliyorum. Listeyi inceleyip  anlamakta zorlananlar olabilir. Bu postta sizlere hangi gıdada nasıl bir taklit tağşiş yapılmış tek tek açıklayacağım. 
Liste için tık tık 



  • EN CAN ALICI ÜRÜN GRUBU ET VE ET ÜRÜNLERİ
         Dana etinden üretilen Et ve et ürünlerinde(kıyma,salam,sucuk,sosis vb) tek tırnaklı eti tespiti:
Nedir bu tek tırnaklı eti dediğinizi duyar gibiyim ? Tek tırnaklı et Tek tırnaklı hayvanlardan elde edilir. At ,eşek ve katır tek tırnaklı hayvanlar grubunda  yer alır. Sizin de anlayacağınız üzere bu etin tespit edildiği ürünlerde dana eti yerine at eşek eti kullanılmış. 

Et ve et ürünlerinde domuz eti tespiti:
     Sanırım bunu açıklamama gerek yok gayet açık. Dana eti yerine domuz eti konulmuş. 
Burada da belkide birçoğunuzun bilmediği bir durumu açıklamak istiyorum. Ülkemizde domuz eti üretimi veya satışı yasak değildir. Gerekli izinleri aldığınız ve ürettiğiniz üründe domuz eti varlığını yazdığınız takdirde.Özellikle yabancıların yoğun olarak yaşadığı mahallelerde domuz eti ürünlerini satan restaurantlar mevcut. 

     Köfte,Kıyma,dana sucuk vb Et ve et ürünlerinde kanatlı eti tespiti:
Tavuk ve hindi eti , kanatlı et grubunda yer almaktadır. İçeriğinde dana eti olması gerek ürünler de kanatlı eti tespit edilmiş.
Burada ifade etmek istediğim bir nokta var. Tek tırnaklı veya domuz etinin hiç bir şekilde kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Ama bir fabrika hem dana eti hem kanatlı eti işliyorsa etkin bir temizlik yapılmadan kanatlı etinden dana eti üretimine geçilmişse bu aşama da bir karışma oluşmuş olabilir. Çünkü yapılan analizlerde miktar  tespitinden ziyade var yok olarak bakılmaktadır.

Köfte,Kıyma,adana,dana sucuk vb Et ve et ürünlerinde sakatat eti tespiti:
Mevzuata göre Çiğ kırmızı et, kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımlarının üretiminde kemik, kıkırdak ve sakatat katılamayacak. Sakatat sadece sakatat olarak piyasaya arz edilecek.Açıkça ifade edilen bu hükümler çiğnenerek bazı firmalar sakatat kullanmaya devam etmişlerdir.


  • BİTKİSEL YAĞLARDAKİ TAKLİT VE TAĞŞİŞ
  Ayçiçek Yağı (Yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, ayçiçek yağından başka tohum yağları tespiti) :
       Mevzuat der ki eğer bir bitkisel yağı hangi bitkilerden elde ediyorsan etiketinde belirtmek zorundasın. Bu firmalar ürünlerinin üzerine ayçiçek yağı yazmışlar fakat içlerinde başka bitkilerden elde edilen (kanola yağı,palm yağı,fındık yağı gibi) yağlar tespit edilmiş.Aynı durum birçok zeytinyağında da tespit edilmiş.

  • LİSTEDEKİ DİĞER ÜRÜN GRUBU SÜT ÜRÜNLERİ
Peki süt ürünlerinde yapılan taklit ve tağşiş neler ?
Yoğurtta jelatin:
 Jelatinin yoğurtta kullanımı yasak. Peki neden kullanıloyor ? Güzel bir yogurt yapmak için % 40 suyunu uçurursunuz vakum vasıtasıyla maliyet % 40 daha üzerine biner. Ama bjelatin katttıgınız zaman % 40 uçurmanıza gerek kalmıyor. Aynı yoğunlukta, aynı yapıda, aynı tüketicinin beğendiği şekilde yoğurt elde edebiliyorsunuz. Jelatini su tutması için yoğurda katarak hem sertleşmesini sağlıyor hem de su kaybını önlüyor. 
Yoğurtta bitkisel yağ tespiti :
Hayvansal bir üründe nasıl bitkisel yağ olabilir ? Yoğurt yapılan sütteki yağı çekilerek yerine bitkisel margarin ilave edilerek. 

Yoğurtta peynirde nişasta tespiti:
Yasak olmasına rağmen Süte; daha yağlı ve kıvamlı göstermek amacıyla un, nişasta katılmaktadır.






8 yorum

  1. Merhaba.İadeyi ziyarete geldim.Blogunuz gerçekten güzel.Hemen takibe aldım. :)

    YanıtlaSil
  2. Ayy ne iğrenç yaaa annemle okuduk da karar verildi.
    Bundan böyle yoğurt mayalanıyor🤢

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şimdiden ellerinize sağlık. her firma böyle değil ama yapacak birşey yok :(

      Sil
  3. baksana, facede geldin ya sayfama, blog yazılarını face deki blog gruplarımızda da yayınlayabilirsin ki. böylece daha çok arkadaşımız görür yazılarını. bu hesap hesabınla üye olabilirsin gruplara, ayrıca face açman gerekmiyor ki. bak şu yazdığım grupları face arama kutusuna yaz ve istek gönder böylece üye olcan.

    blogger derneği
    blog atlası
    hüzün sarısı ile blog paylaşımları
    blog lu-yorum
    blog/yayın paylaşımı

    bir deeee, şu blog gruplarımza gelsene; gugula yaz gelir adresler.

    "blooger gazetemiz"
    "blogger semti"

    gasteye üye oluver, semte ise hem üye ol hem de katıl, böylece blog çevremize girmiş olursun kii :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba :) Bu yazı aslında bilinçlenmemiz için oldukça iyi bir yazı çok teşekkür ederim okudum ben de sonuna kadar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne mutlu bana :) hoşgeldiniz bu arada

      Sil

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe